Veelgestelde vragen

Wij kunnen het ons voorstellen dat u vragen heeft over CoMetec en onze werkzaamheden. Om antwoord te geven op de meest voorkomende vragen, vindt u hieronder een overzicht. De onderstaande vragen worden continu aangevuld, zorg dus dat u regelmatig op deze pagina kijkt als u iets wilt weten. Ook hebben wij een handige video, waarin de rol van CoMetec binnen de Metaal en Techniek wordt uitgelegd. U kunt ook alvast deze video bekijken.

Op dit moment hebben wij vragen ingedeeld in vier categorieën: algemeen, financiën, contact, gegevens doorgeven.

Financiën

1. Waar vind ik de premies terug voor alle regelingen waarvoor ik afdraag?

U ontvangt elk kwartaal een factuur van CoMetec. Op deze factuur staan de premies voor de WIA-werknemersverzekeringen van NV schade én de premies voor de sociale regelingen.

2. Welke facturen ontvang ik?

Vanaf 1 januari 2023 ontvangt u per kwartaal twee facturen: één van PMT en één van CoMetec. Op de PMT factuur staat de premie die u afdraagt voor pensioen, de factuur van CoMetec is een gecombineerde factuur met de premies die u afdraagt aan verzekeringsproducten van NV schade en de premies voor de sociale regelingen.

3. Waar kan ik mijn facturen terugvinden?

In Mijn CoMetec downloadt u de nieuwe factuur en alle bijbehorende specificaties. Als u al een Mijn NV schade-account had, dan kunt u vanaf dat moment met hetzelfde e-mailadres en wachtwoord inloggen bij Mijn CoMetec. Uw werkgeversnummer verandert wel. Weet u uw nieuwe werkgeversnummer niet? Dan is er op de inlogpagina een tool beschikbaar om deze op te vragen. Had u nog geen inloggegevens? Dan kunt u een account aanmaken op mijn.cometec.nl, zodra het portaal beschikbaar is. 

4. Op welk rekeningnummer betaal ik de CoMetec-factuur?

U gaat de factuur van CoMetec voldoen op het rekeningnummer dat u gewend bent voor uw WIA-verzekeringen bij NV schade. CoMetec neemt dit rekeningnummer over van NV schade. 

Moet u in 2023 nog facturen betalen over 2022? Dan doet u dit naar de rekeningnummers die op de originele factuur vermeld staan.

5. Wat valt er onder het jaarloon van een werknemer?

Sinds 1 januari 2023 is het jaarloon gelijk aan het bedrag dat uw werknemers in geld ontvangen gedurende een jaar. Loon dat voortkomt uit overwerk wordt hiervan afgetrokken. Het jaarloon is exclusief bijtelling als gevolg van het privégebruik van een zakelijke auto.

Het bovenstaande is een beknopte beschrijving van het jaarloon. Wilt u aanvullende informatie? Kijk op cometec.nl/jaarsalaris voor meer details en voorbeeldberekeningen.

6. Kan de premie opgegeven worden bij de aangifte inkomstenbelasting?

Het is niet mogelijk om de premie voor de WIA-premies op te geven bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Dit komt omdat de werkgever een collectieve polis heeft afgesloten waar een deel van de premie wordt ingehouden op het loon van de werknemer. De premie wordt ingehouden op het brutoloon. Het brutoloon wordt hierdoor lager, waarna de inkomstenbelasting wordt berekend. Dit betekent dat de WIA-premies al in mindering zijn gebracht over het bedrag op de grondslag daarover inkomstenbelasting wordt betaald.

Doorgeven gegevens

1. Hoe lever ik de salarisgegevens van mijn organisatie aan?

Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en sociale regelingen hoeft u zelf geen gegevens meer in te voeren. Sinds 1 januari 2023 is CoMetec aangesloten bij de loonaangifteketen. De salarisgegevens van uw onderneming, en alle wijzigingen die hierin plaatsvinden, worden zo direct bij ons aangeleverd. Dat scheelt u tijd. 

Let op, als u aangesloten bent bij PMT, dan moet u hiervoor wel nog steeds wijzigingen in de salarisgegevens van uw werknemers doorgeven via Inzendportaal.nl, zoals nu ook het geval is.

2. Moet ik mijn werknemers informeren over CoMetec?

Uiteraard is het fijn om de naam van CoMetec ook onder uw werknemers bekendheid te geven, zodat zij bekend worden met onze naam en organisatie. U kunt ze hiervoor doorverwijzen naar deze website. Voor uw werknemers verandert er echter niets, behalve dat zij met vragen ook gaan bellen met CoMetec.